Przekąski i dodatki: Omlet hiszpańsko-włoski

Remigisz Szulc
30.10.2015

Składniki:

  • 4 niewielkie, zwarte ziemniaki
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • 6 jajek z wolnego chowu
  • 120 g hiszpańskiej kiełbaski chorizo
  • listki z dwóch gałązek świeżego rozmarynu
  • 2 szalotki, drobno posiekane
  • sok z jednej cytryny
  • oliwa extra virgin
  • listki z pęczka natki pietruszki

Przyrządzenie:

Nagrzać piekarnik na pełną moc.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na kawałki,
ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i zostawić do odparowania.
W dużej misce roztrzepać jajka widelcem, przyprawić solą i pieprzem.
Kiełbaski chorizo pokroić na centymetrowe plasterki.
Rozgrzać patelnię nadającą się do używania w piekarniku.
Na patelnię włożyć plasterki chorizo i kawałki ziemniaków.
Gdy chorizo zacznie skwierczeć i ziemniaki się przysmażą,
zdjąć zawartość patelni łyżką cedzakową z patelni i odłożyć.
Na rozgrzany na patelni tłuszcz wsypać listki rozmarynu.
Gdy usmażą się na chrupko wlać roztrzepane jajka,
włożyć ziemniaki i chorizo, rozkładając równo po całej patelni.
Włożyć patelnię do nagrzanego piekarnika i piec do momentu,
kiedy omlet będzie złocisty z wierzchu, a delikatnie ścięty wewnątrz.
W czasie, kiedy omlet się piecze, do miski włożyć pokrojone szalotki,
dodać sól, pieprz i trochę soku z cytryny.
Polać oliwą. Wymieszać szalotkę, ściskając ją trochę palcami, by zmiękła.
Dodać listki pietruszki, wymieszać z szalotką.

Podawać:

Na każdym kawałku omleta nałożyć trochę sałatki.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie