Przekąski i dodatki: Omlet hiszpański

Marek Szydełko
30.10.2015

Składniki:

  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
  • 2 łyżki drobno posiekanej słodkiej czerwonej papryki
  • 1 mały ząbek drobno posiekanego czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka plasterków zielonej oliwki
  • 2 łyżki tartego sera Cheddar lub mozzarella

Przyrządzenie:

Na rondelku rozpuścić masło.
Smażyć przez 3 minuty cebulę, paprykę, czosnek i oliwki.
Do małej miseczki wbić jajka, wlać wodę, wrzucić natkę pietruszki, posolić, dodać pieprzu wedle uznania.
Masę jajeczną rozbełtać, wlać na średnio gorącą patelnię.
Gdy omlet nieco się zetnie od spodu na powierzchnię ułożyć plasterki oliwek.
Posypać tartym serem, zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką na 2 minuty.

Podawać:

Przełożony na pół, ozdobiony zieloną pietruszką.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie