Przekąski i dodatki: Lekkie placki ziemniaczane

Antoni Kwapisz
30.10.2015

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków, umytych, osuszonych, utartych na tarce warzywnej o średnich oczkach
  • 2 jajka, lekko ubite
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka utartej cebuli
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki czarnego, świeżo zmielonego pieprzu
  • olej roślinny

Przyrządzenie:

Ziemniaki włożyć do dużej miski, dodać jajka, mąkę, cebulę, sól i pieprz, starannie wymieszać.
Rozgrzać na średnim ogniu oliwę, aż będzie gorąca.
Nakładać masę zemniaczaną na patelnię  w porcjach po około 1/3 szklanki, i spłaszczyć do formy naleśnika.
Smażyć na złoty kolor, odwrócić i smażyć z drugiej stronie.
Wyłożyć placki na ręczniki papierowe do odsączenia tłuszczu.

Podawać:

Natychmiast.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie