Składniki:
sos:
Przyrządzenie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 175°C.
Do miski włożyć mielone mięso, wbić jajko, starannie wymieszać.
Dodać sól, czosnek w proszku, kmin, sproszkowaną cebulę, chili i dobrze wymieszać.
Uformować około 20 klopsików.
Rozgrzać cienką warstwę oleju rzepakowego w rondlu, na średnim ogniu.
Klopsiki smażyć z każdej strony do zrumienienia.
Rumiane klopsiki przełożyć do żaroodpornego naczynia i zapiekać w piekarniku, przez około 10-15 minut.
Podczas pieczenia się klopsików przygotować sos.
W misce połączyć wszystkie składniki, dobrze wymieszać.
Gdy klopsiki będą już gotowe nadziać każdy na wykałaczkę i ułożyć na paterze.
Podawać:
Z sosem w miseczce, do maczania.