Przekąski i dodatki: Klopsiki po turecku z sosem z chipotle

Marek Szydełko
30.10.2015

Składniki:

  • ½ kg mielonego mięsa z udźca indyczego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka kminku
  • ½ łyżeczki sproszkowanej cebuli
  • ¼ łyżeczki chili w proszku
  • ½ szklanki bułki tartej
  • olej rzepakowy

sos:

  • ¼ szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka Adobo
  • ½ łyżeczki posiekanej papryczki chipotle
  • ¼ łyżeczki czosnku w proszku
  • ¼ łyżeczki soli morskiej

Przyrządzenie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 175°C.
Do miski włożyć mielone mięso, wbić jajko, starannie wymieszać.
Dodać sól, czosnek w proszku, kmin, sproszkowaną cebulę, chili i dobrze wymieszać.
Uformować około 20 klopsików.
Rozgrzać cienką warstwę oleju rzepakowego w rondlu, na średnim ogniu.
Klopsiki smażyć z każdej strony do zrumienienia.
Rumiane klopsiki przełożyć do żaroodpornego naczynia i zapiekać w piekarniku, przez około 10-15 minut.
Podczas pieczenia się klopsików przygotować sos.
W misce połączyć wszystkie składniki, dobrze wymieszać.
Gdy klopsiki będą już gotowe nadziać każdy na wykałaczkę i ułożyć na paterze.

Podawać:

Z sosem w miseczce, do maczania.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie