Przekąski i dodatki: Kandyzowane orzechy

Mariusz Siwko
30.10.2015

Składniki:

  • 1 białko
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki goździków
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 szklanki orzechow włoskich

Przyrządzenie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 300°C.
Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
W średniej wielkości misce ubić białko na pianę,
dodać ekstrakt wanilii, cukier, cynamon, goździki, sól i dobrze wymieszać.
Dodać orzechy i dobrze wymieszać.
Przełożyć orzechy na blachę do pieczenia.
Upewnić się, aby orzechy były oddzielone, nie zbite w grudki po kilka.
Piec przez około 25 minut lub do złotego koloru.
Wystudzić.

Podawać:

W temperaturze pokojowej!

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie