Przekąski i dodatki: Kanapki z miodowymi frytkami z piersi kurczaka

Maciej Piwowski
30.10.2015

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • 100 ml maślanki
  • 1 jajko
  • sól
  • ½ łyżeczki Tabasco
  • 1 szklanka mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej
  • kajzerki
  • majonez
  • 2 łyżeczki miodu
  • plastry pomidora
  • liście sałaty
  • plasterki czerwonej cebuli

Przyrządzenie:

Piersi położyć na desce, przykryć folią przezroczystą i tłuczkiem spłaszczyć do grubości 5-6 mm.
Pokroić na kawałki o powierzchni nieco mniejszej niż powierzchnia kajzerki.
Do miski wlać maślankę, wbić jajka, 1 i ¼ łyżeczki soli, Tabasco i całość starannie wymieszać.
Do marynaty włożyć piersi kurczaka, przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Po zamarynowaniu kurczaka, wsypać mąkę, proszek do pieczenia i 1 łyżkę soli do plastikowego woreczka.
Woreczek nieco nadmuchać, zamknąć i dobrze wytrząsać zawartość.
Usunąć kurczaka z marynaty i włożyć do woreczka z mąką.
Ponownie nieco nadmuchać, zamknąć i dobrze potrząsając obtoczyć mięso mąką.
Odstawić na 15 minut.
Rozgrzać na patelni 1,5 cm oleju.
Temperatura jest dobra gdy wrzucone na olej okruszki chleba skwierczą.
Smażyć kurczaka na złoty kolor, przez około 3-4 minuty z każdej strony.
Usmażone przenieść na papierowy ręcznik i odstawić.
Kajzerki przekroić na dwie połowy.
Na każdej dolnej połowie kajzerki ułożyć mięso, skropić miodem, położyć kawałek sałaty, plaster pomidora i cebuli.
Przykryć górną połową kajzerki.

Podawać.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie