Przekąski i dodatki: Jajka zapiekane

Mateusz Nowak
30.10.2015

Składniki:

  • 1 jajko
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek
  • śmietana
  • kromki chleba
  • czosnek

Przyrządzenie:

Miseczkę posmarować w środku masłem.
Wbić całe jajko, doprawić pieprzem i solą, zrobić kilka kleksów ze śmietany.
Miseczkę z jajkiem wstawić do kąpieli wodnej i piec w piekarniku około 15 minut w temperaturze 160°C.
Sprawdzać czy jajko ma odpowiednią konsystencję - żółtko powinno być jeszcze płynne.
Chleb pokroić w kromki o grubości około 1,5 cm i zapiekać na jasno-złoty kolor w tosterze.
Po wyjęciu kromek, posmarować je cienką warstwą masła i natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku.
Kromki pokroić w długie słupki.
Po wyjęciu jajek z piekarnika posypać posiekanym szczypiorkiem.

Jeść:

Maczając chlebowe słupki w jajku.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie