Przekąski i dodatki: Jajka z szynką i pieczarkami

Mariusz Siwko
30.10.2015

Składniki:

  • 10 jajek
  • 100 g szynki
  • 100 g pieczarek
  • masło
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • przyprawy wedle uznania
  • 2 łyżki majonezu

Przyrządzenie:

Jajka ugotować na twardo, wystudzić.
Cebulę, pieczarki i szynkę bardzo drobno posiekać i usmażyć każde z osobna.
Jajka obrać i przekroić na pół, wyjmując bardzo delikatnie żółtka.
Wymieszać pieczarki, ½ cebuli, 5 żółtek, sól, pieprz i/lub inne przyprawy.
Osobno wymieszać szynkę, ½ cebuli, 5 żółtek, sól, pieprz i/lub inne przyprawy.
Z gotowych mas formować kulki wielkości włoskiego orzecha i układać na połówkach jajek.
Udekorować majonezem.
Schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.

Podawać:

Jako przystawkę.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie