Przekąski i dodatki: Gnocchi

Maciej Piwowski
30.10.2015

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki w koszulkach
  • 40 g parmezanu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50 g mąki
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 2 jaka
  • sól

Przyrządzenie:

Ziemniaki umyć, osuszyć i piec w koszulkach przez 40 minut w temperaturze 140°C.
Po wystudzeniu ziemniaki przekroić na pół i wydrążyć.
Masę ziemniaczaną zmielić na purée, dodać starty parmezan, mąkę, posiekaną bazylię, jajka i sól.
Wyrobić ciasto, uformować wałek i pokroić jak na kopytka.
Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, aż do wypłynięcia.

Podawać:

Posypane posiekanymi listkami bazylii.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie