Składniki:
sos:
Przyrządzenie:
Z papryki odkroić wierzch, usunąć gniazda nasienne i umyć.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oliwy na złoto.
Pieczarki umyć i pokroić w dość drobną kostkę.
Poddusić na łyżce oliwy.
Bakłażana pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na silnie rozgrzaną oliwę
i stale mieszając podsmażyć na złoto.
Każde z wymienionych warzyw smażyć osobno.
Przestudzić cebulę, pieczarki i bakłażana.
Dodać mięso, jajko, ryż, zioła, przyprawy i zgnieciony czosnek.
Wszystko razem wymieszać i masę wkładać do przygotowanych strąków papryki.
Nakryć odciętymi wierzchami.
Ustawić w garnku ciasno, tak żeby papryka nie przewróciła się w trakcie gotowania.
Wymieszać składniki sosu i wlać do garnka z paprykami.
Przykryć i zagotować, zmniejszyć płomień do minimum i dusić papryki pod przykryciem około 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Paprykę, bez przykrycia, zapiekać około 20 minut, aż skórka z wierzchu pomarszczy się.
Podawać:
Z zagęszczonym sosem, w którym dusiła się papryka i białym pieczywem.