Przekąski i dodatki: Faszerowana papryka

Krzysztof Jagielski
30.10.2015

Składniki:

  • 4 strąki papryki, każdy w innym kolorze)
  • 300 g mielonego mięsa
  • 2 duże cebule
  • 200 g pieczarek
  • 1 mały bakłażan
  • 2 spore ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 4 łyżki surowego ryżu długoziarnistego
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • oliwa lub olej
  • sól
  • pieprz
  • przyprawy według gustu

sos:

  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • ½ szklanki wody
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Przyrządzenie:

Z papryki odkroić wierzch, usunąć gniazda nasienne i umyć.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oliwy na złoto.
Pieczarki umyć i pokroić w dość drobną kostkę.
Poddusić na łyżce oliwy.
Bakłażana pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na silnie rozgrzaną oliwę
i stale mieszając podsmażyć na złoto.
Każde z wymienionych warzyw smażyć osobno.
Przestudzić cebulę, pieczarki i bakłażana.
Dodać mięso, jajko, ryż, zioła, przyprawy i zgnieciony czosnek.
Wszystko razem wymieszać i masę wkładać do przygotowanych strąków papryki.
Nakryć odciętymi wierzchami.
Ustawić w garnku ciasno, tak żeby papryka nie przewróciła się w trakcie gotowania.
Wymieszać składniki sosu i wlać do garnka z paprykami.
Przykryć i zagotować, zmniejszyć płomień do minimum i dusić papryki pod przykryciem około 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Paprykę, bez przykrycia, zapiekać około 20 minut, aż skórka z wierzchu pomarszczy się.

Podawać:

Z zagęszczonym sosem, w którym dusiła się papryka i białym pieczywem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie