Przekąski i dodatki: Dolmades

Antoni Kwapisz
30.10.2015

Składniki:

  • 1 słoik kiszonych liści winogron
  • 1 szklanka surowego ryżu
  • 1 pęczek dymki
  • 1 pęczek pietruszki
  • świeża mięta
  • kolendra
  • przecier pomidorowy
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Przyrządzenie:

Ryż wypłukać kilka razy i pozostawić zamoczony na noc.
Następnego dnia odsączyć ryż, dodać posiekane zioła, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, przecier.
Farsz zawinąć w liście winogron, tworząc małe szczelne gołąbki o średnicy 2 cm.
Na dnie grubego rondla włożyć kilkanaście liści winogron, po czym dość ciasno ułożyć dolmades,
tak, aby podczas gotowania się nie rozleciały.
Zalać wodą z dodatkiem oliwy oraz łodyżek pozostałych od siekania ziół
i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 90 minut.

Podawać:

Wystudzone.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie