Przekąski i dodatki: Caponata

Antoni Kwapisz
30.10.2015

Składniki:

  • 3 średnie bakłażany
  • 1 cebula
  • ½ selera naciowego
  • 400 g pomidorów
  • 100 g zielonych oliwek bez pestek
  • 2-3 łyżki kaparów
  • 50 g łuskanych orzechów włoskich
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • ocet winny
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Przyrządzenie:

Bakłażany pokroić w kostkę o boku 2 cm., posolić i odstawić na 30 minut.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na części oliwy, przełożyć do garnka.
Na patelnię dolać oliwy i przesmażyć bakłażany.
Przesmażone bakłażany przełożyć do garnka.
Podobnie z pokrojonym w kawałki selerem oraz z odpestkowanymi i pokrojonymi w kostkę pomidorami:
przesmażyć i do garnka.
Wszystkie warzywa w garnku delikatnie wymieszać i kilka minut razem poddusić.
Dodać oliwki i połówki orzechów, doprawić octem, solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Wymieszać, posypać kaparami i odstawić do schłodzenia.

Podawać:

Na zimno.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie