Przekąski i dodatki: Bułeczki MAN-TOU na parze

Piotr Kowalczyk
30.10.2015

Składniki:

  • 3,5 szklanki przesianej mąki
  • 1,5 łyżki drożdży
  • 1-1,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki soli

Przyrządzenie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać kilka łyżek ciepłej wody, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
Wlać rozczyn do 3 szklanek mąki wymieszanej z solą.
Powoli wlewać wodę, mieszając, aż powstanie ciasto jak na pierogi.
Ciasto wyrabiać 7-8 minut dosypując resztę mąki.
Pozostawić do wyrośnięcia - powinno zwiększyć objętość dwa razy.
Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i rozwałkować na grubość dwóch palców.
Wycinać szklanką krążki i odstawić aby ponownie trochę wyrosły.
Garnek napełnić do połowy wodą, a z wierzchu umocować 2-3 warstwy gazy,
na której będzie się kładło bułeczki.
Zagotować wodę.
Kłaść po kilka bułeczek na gazę.
Przykryć miską tak aby jak najmniej pary uchodziło.
Gotować wodę na dużym ogniu około 25 minut.

Podawać:

Do chińskich potraw, które zawierają dużo sosu.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie