Projekt kuchni: dlaczego warto przewidzieć dużo miejsca na przechowywanie?

Maciej Piwowski
09.02.2021

Kuchnia nie służy nam tylko do gotowania potraw, ale także przechowywania najróżniejszych przedmiotów. Zbyt często o tym zapominamy na etapie projektowania zabudowy i planowania układu pomieszczenia. W efekcie kuchnia szybko staje się zagracona i niefunkcjonalna. Dlaczego zatem warto szczególny nacisk położyć właśnie na dużą liczbę schowków oraz szafek przeznaczonych stricte do przechowywania produktów spożywczych oraz przyborów kuchennych?

Porządek na blacie

Im więcej przestrzeni do przechowywania, tym mniej rzeczy będziemy odkładać na blacie kuchennym. Jest to bardzo korzystne, ponieważ gwarantujemy sobie odpowiednią ilość miejsca do przygotowywania potraw czy robienia kanapek. Blat roboczy nie powinien być zagracony. Jeśli o to zadbamy, to automatycznie zwiększymy swoje bezpieczeństwo podczas gotowania.

Estetyka

Zabudowa kuchenna będzie się prezentować efektownie wtedy, gdy nic nie odwraca uwagi od detali wykończeniowych. Mamy tutaj na myśli chociażby produkty spożywcze, przyprawy, ale też sprzęt AGD. Takie rzeczy powinny być schowane w szafkach, dzięki czemu całe pomieszczenie wygląda schludnie, a zabudowa kuchenna staje się efektownym elementem wystroju całego mieszkania czy domu.

Bezpieczeństwo dzieci

Im mniej przedmiotów znajduje się na blacie kuchennym, tym mniejsze ryzyko, że zainteresują się nimi dzieci. Kuchnia powinna być pomieszczeniem nie tylko funkcjonalnym, ale też bezpiecznym, zwłaszcza dla najmłodszych. Mając do dyspozycji dużą liczbę schowków unikamy sytuacji, w których dziecko ma swobodny dostęp np. do noży czy innych przyborów, którymi mogłoby sobie zrobić krzywdę.

Przedłużenie trwałości produktów spożywczych

Chowając produkty spożywcze do szafek i szuflad automatycznie ograniczamy dostęp światła słonecznego. Możemy również łatwiej zapewnić tym produktom optymalną wilgotność, co ma kluczowe znaczenie w przypadku chęci maksymalnego wydłużenia trwałości jedzenia – na przykład produktów suchych i sypkich czy przypraw.

Wszystko pod ręką

Dobrze rozplanowana zabudowa kuchenna pozwala nam znaleźć miejsce na wszystkie przybory oraz drobny sprzęt AGD. Nie znajdują się one na blacie, ale nadal są łatwo dostępne – wystarczy tylko otworzyć szafkę czy wysunąć szufladę. W ten sposób można przechowywać na przykład toster, opiekacz czy wyciskarkę do owoców.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.