Według niektórych badań kawa pita w umiarkowanych ilościach posiada pewne pozytywne, niekiedy nawet lecznicze właściwości.
- polepsza pamięć krótkotrwałą i chwilowo podwyższa poziom IQ
- zmniejsza ryzyko zachorowania na marskość wątroby
- dotlenia organizm, przez co ułatwia koncentrację, a także pozytywnie wpływa na krążenie i układ trawienny
- przyśpiesza metabolizm, tym samym zwiększa tempo przemiany lipidów i pomaga zapobiegać zmęczeniu mięśni
- zmniejsza ryzyko wystąpienia u mężczyzn kamicy żółciowej
- przyczynia się do zmniejszenia zachorowalności na nowotwory pęcherza wśród palaczy
- zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona
- nawet do 50% zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II
- zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita i wątroby (hepatomę)
- zwiększa efektywność środków przeciwbólowych
- jest głównym przeciwutleniaczem w diecie osób spożywających niewiele owoców i warzyw
- polepsza perystaltykę jelit
(źródło: Wikipedia, licencja: [GNU FDL], autorzy.)