Pozytywne właściwości kawy

Maciej Piwowski
09.05.2015

Według niektórych badań kawa pita w umiarkowanych ilościach posiada pewne pozytywne, niekiedy nawet lecznicze właściwości.

  • polepsza pamięć krótkotrwałą i chwilowo podwyższa poziom IQ
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na marskość wątroby
  • dotlenia organizm, przez co ułatwia koncentrację, a także pozytywnie wpływa na krążenie i układ trawienny
  • przyśpiesza metabolizm, tym samym zwiększa tempo przemiany lipidów i pomaga zapobiegać zmęczeniu mięśni
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia u mężczyzn kamicy żółciowej
  • przyczynia się do zmniejszenia zachorowalności na nowotwory pęcherza wśród palaczy
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona
  • nawet do 50% zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita i wątroby (hepatomę)
  • zwiększa efektywność środków przeciwbólowych
  • jest głównym przeciwutleniaczem w diecie osób spożywających niewiele owoców i warzyw
  • polepsza perystaltykę jelit

(źródło: Wikipedia, licencja: [GNU FDL], autorzy.)

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie