Pomelo – mało znany „brat” pomarańczy

Piotr Kowalczyk
02.01.2017

Myśląc o owocach cytrusowych najczęściej wskazujemy pomarańczę, cytrynę, limonkę czy mandarynkę. Niewielu Polaków słyszało natomiast o pomelo, a tym bardziej go nie smakowało. Pomelo jest często nazywane pomarańczą olbrzymią, z uwagi na swój bardzo duży rozmiar, ale także znakomity smak. Nie bez znaczenia są również jego rewelacyjne właściwości zdrowotne.

Skąd pochodzi pomelo?

Pomelo to pochodzący z Malezji olbrzym. Jest największym występującym w przyrodzie owocem cytrusowym – dojrzałe okazy osiągają nawet około 25 centymetrów średnicy i mogą ważyć do 2 kilogramów! Z zewnątrz owoc bardzo przypomina grapefruita czy olbrzymią cytrynę – kolor skórki jest zależny od stopnia dojrzałości.

Ciekawostka

Pomelo jest efektem skrzyżowania grapefruita z chińską pomarańczą.

W smaku dojrzałe pomelo jest bardzo słodkie, przypomina bardziej pomarańczę niż grapefruit. Trzeba jednak pamiętać, aby dokładnie obrać owoc, także z białych błon, które wydzielają charakterystyczną dla grapefruita goryczkę.

Bomba witaminowa

Dlaczego warto jeść pomelo? Bo jest bardzo zdrowe! Ten owoc zawiera najwięcej witaminy C spośród wszystkich innych znanych cytrusów – więcej nawet od cytryny, którą tak chętnie dodajemy do herbaty.

Warto wiedzieć

Zjedzenie tylko 2 małych kawałków pomelo pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C.

Pomelo jest więc świetnym owocem dla osób, które budują odporność lub chcą szybko poradzić sobie z przeziębieniem. Ponadto jedzenie pomelo jest bardzo polecane ludziom mającym problem z nadciśnieniem czy napięciem mięśniowym, ponieważ owoc jest bogaty, źródłem potasu.

Coś dla dbających o linię

Jeśli unikasz owoców z uwagi na cukier, to pomelo możesz jeść bez obaw. Owoc ten wręcz pomaga zmniejszyć ilość cukru w organizmie po zjedzonym posiłku. Pomelo jest także bogatym źródłem błonnika, dlatego szybko powoduje uczucie sytości, co chroni przed objadaniem się i pozwala zachować dobrą sylwetkę.

Czy pomelo mogą jeść osoby z cukrzycą? Jak najbardziej. Owoc ma określony indeks glikemiczny na IG 30, co oznacza, że nie stanowi żadnego zagrożenia dla cukrzyków. Co więcej, to właśnie pomelo i grapefruit są polecane jako znakomite uzupełnienie diety diabetyków.

Lista zalet tego niezwykłego owocu jest znacznie dłuższa. Niestety, pomelo jest trudno dostępne w Polsce i najczęściej trafia do nas w postaci niedojrzałej, co bardzo psuje jego walory smakowe.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie