Składniki:
Przyrządzenie:
Drożdże wymieszać z łyżką ciepłej wody i połączyć z łyżką cukru.
Na stolnicę albo do dużej miski wsypać 400 g mąki i 3/4 łyżki soli.
Gdy drożdże się rozpuszczą wlać zaczyn do mąki i wyrobić ciasto.
Stopniowo dolewać zimną wodę i 2 łyżki oliwy.
Cały czas wyrabiać, aż masa stanie się gładka i miękka.
Z ciasta uformowć kulę, przykryć ściereczką i zostawić na około godzinę.
Zmiksować świeżą, umytą bazylię z oliwą i szczyptą soli tak, by powstała gęsta, kremowa zielona masa.
Opłukać rukolę i ułóżyć na papierowych ręcznikach do osączenia.
Wyjąć kulki mozzarelli z zalewy i pokroić w cienkie plastry.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Posmarować naczynia do zapiekania oliwą albo wyłóżyć papierem do pieczenia.
Jeśli ciasto spędziło już w lodówce wystarczająco dużo czasu rozwałkować je cienko
i wyłóżcie na dno przygotowanych naczyń.
Posmarować masą z bazylii, posypać serem i częścią oregano, podpiec w piekarniku.
Po 5-7 minutach wyjąć, ułożyć na pizzy pomidory, posypać resztą oregano
i zapiekać aż do lekkiego zrumienienia brzegów ciasta, czyli około 10 minut.