Pięć powodów, dla których warto kupić ekspres ciśnieniowy

Mateusz Nowak
09.05.2015

Odkąd na polskim rynku pojawiły się ekspresy do parzenia kawy, rozpoczęła się bitwa między zwolennikami tradycyjnego parzenia kawy a miłośnikami elektrycznych urządzeń. Walka na argumenty wydaje się nie mieć końca, niemniej przedstawiamy kilka ważnych informacji na temat ekspresów, które zachęcą osoby niezdecydowane do jego użytkowania.

Zasada działania

Ekspres ciśnieniowy ma za zadanie przepuścić pod odpowiednim ciśnieniem gorącą wodę przez wcześniej zmieloną kawę. Aromatyczny napar powoli skrapla się do filiżanki i już po kilku chwilach można rozkoszować się jego smakiem. Niejakim „sercem” urządzenia jest pompa ciśnieniowa, która w zależności od mocy (od 3 do nawet 19 barów) pozwala na odpowiednie podgrzanie wody do temperatury 90-95 stopni i przepuszczenie jej przez sitko z kawą. To właśnie bardzo gorąca, ale nie wrząca woda pozwala na uzyskanie najbardziej optymalnych warunków do parzenia kawy, bowiem w przypadku wrzątku ziarna można przeparzyć, powodując gorzki smak naparu. Dysza z parą umożliwia spienienie mleka oraz wcześniejsze pogrzanie filiżanek do kawy. Coraz więcej urządzeń posiada wbudowane młynki, które dostosowują odpowiednią porcję ziaren do wielkości naczynia i mielą ją tuż przed parzeniem.

Rodzaje ekspresów

Nowoczesne ekspresy ciśnieniowe marki DeLonghi posiadają elektroniczne panele umożliwiająca wcześniejsze zaprogramowanie czasu pracy urządzenia, a także samoczyszczące się dysze oraz systemy okamieniające. Wśród testów ekspresów ciśnieniowych różnych firm, DeLonghi zajmuje pierwsze miejsce w rankingu najlepszych ekspresów, zarówno tych z wyższej półki, jak i średniej. Na rynku można znaleźć wiele urządzeń do parzenia kawy, wśród których najbardziej popularne są ekspresy automatyczne, kolbowe oraz kapsułkowe. Coraz większą popularnością cieszą się także urządzenia typu Nespresso, które umożliwiają w pełni automatyczne przyrządzenie danego napoju (zarówno klasycznego americano, jak i trójwarstwowego caffe latte). Producent oferuje urządzenia o różnych kształtach, funkcjach i kolorach, by ekspres mógł pasować do każdego typu kuchni, zarówno malej, jak i dużej.

Warto kupić ekspres ciśnieniowy, bowiem:

  1. Znacznie skraca czas przygotowywania gorącego napoju;
  2. Pozwala na szybkie przyrządzenie kawowej bazy espresso dla pozostałych napojów: americano, cappuccino, latte, irish coffee lub czekoladowego caffe macchciatto;
  3. Wysokie ciśnienie umożliwia dobre spienienie mleka i wcześniejsze ogrzanie filiżanek;
  4. Wbudowany młynek przygotowuje odpowiednią ilość ziaren kawy bez potrzeby ich wcześniejszego mielenia;
  5. Wbudowane płyty grzewcze pozwalają na długie podtrzymywanie ciepła kawy.
Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie