Panele podłogowe w kuchni? Dobry pomysł, ale…

Piotr Kowalczyk
10.04.2018

Tak, w tym przypadku to, co następuje po „ale”, ma kluczowe znaczenie. Panele podłogowe w kuchni są naprawdę dobrym rozwiązaniem, które z pewnością chodzi po głowie osobom chcącym urządzić wnętrze w indywidualnym stylu. Pamiętajmy jednak także o względach praktycznych, które są niezwykle ważne w przypadku takiego pomieszczenia, jak kuchnia. O czym trzeba pamiętać wybierając panele na podłogę kuchenną? Przeczytaj.

Wyłącznie modele wilgocioodporne

Na rynku bez problemu można już znaleźć panele, które wykazują bardzo dużą odporność na działanie wilgoci. Jeśli rozlejesz na nie zupę czy sok, to nie musisz w panice rzucać się ze ścierką na podłogę. Odrobina wody nie zrobi na panelach wielkiego wrażenia i na pewno nie dojdzie do dobrze znanego efektu wypaczenia okładziny.

Jest tylko jeden problem: takie panele są znacznie droższe. Może się zatem okazać, że jeśli celem jest zaoszczędzenie funduszy, to nic z tego nie wyjdzie i tańszym wyborem byłoby postawienie na klasyczne płytki.

Panele winylowe

To rozwiązanie, które śmiało można polecić wszystkim osobom pragnącym, by podłoga w ich kuchni nie była wykończona płytkami. Panele winylowe są w 100% odporne na działanie wilgoci. Można na nie wylać sporą ilość wody i nie martwić się, że spowoduje to konieczność wymiany podłogi. Ponadto popularne winyle wykazują znakomitą odporność na zarysowania, odkształcenia i inne uszkodzenia mechaniczne, dlatego są świetnym wyborem do intensywnie eksploatowanych kuchni, szczególnie w domach, w których nie praktykuje się zdejmowania obuwia.

Tutaj jednak znów pojawia się problem wysokiej ceny zakupu. Dobre panele winylowe kosztują grubo powyżej 100 złotych za metr kwadratowy. W przypadku małej kuchni nie powinno to być aż tak dużym wyzwaniem, jednak jeśli masz do wykończenia np. 20-30 metrów kwadratowych podłogi, koszt takiej operacji będzie już znaczny.

Zwykłe panele? Zły pomysł

Oczywiście nie brakuje osób, które podejmują ryzyko i wybierają zwykłe panele podłogowe do swoich kuchni. Takie rozwiązanie na dłuższą metę się jednak nie sprawdza. Kuchnia jest pomieszczeniem, w którym panuje podwyższona wilgotność, a na panele nie są na nią odporne. Często dochodzi również do różnych wypadków, jak rozlanie płynów, awaria lodówki czy zmywarki – w efekcie podłoga będzie narażona na długotrwały kontakt z wodą, co doprowadzi do jej wypaczenia.

Dlatego pamiętaj: jeśli chcesz mieć panele podłogowe w kuchni (co samo w sobie jest dobrym pomysłem, głównie ze względów estetycznych), wybierz droższe, ale pewniejsze modele wilgocioodporne lub winylowe.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie