Składniki:
Przyrządzenie:
Masło wymieszać z czosnkiem, szalotką i natką pietruszki.
Doprawić solą oraz pieprzem. Mule wyszorować, oderwać bisiory, umyć i osuszyć.
Włożyć na patelnię, wlać 3 łyżki wody, przykryć
i podgrzewać przez około 4 minuty na dużym ogniu, aż muszle się otworzą.
Od czasu do czasu potrząsnąć patelnią. Mule wyłożyć na sitko i dokładnie odsączyć.
Wyrzucić muszle, które się nie otworzyły. Piekarnik nagrzać do temperatury 240°C.
Pustą połówkę muszli wyrzucić, w drugiej zostawić mięso.
Do każdej muszli włożyć łyżeczkę masła szalotkowego, powierzchnię wyrównać nożem i posypać bułką tartą.
Blachę do pieczenia wyłożyć folią, zagiąć boki folii.
Rozłożyć mule, opierając je jedna o drugą, aby się nie przechylały podczas pieczenia.
Można też tak uformować folię aluminiową, aby zrobić w niej wgłębienia i włożyć w nie muszle.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 5 minut
lub dopóki nie zacznie wrzeć, a bułka tarta lekko się zarumieni.
Podawać:
Przybrane zieloną pietruszką.