Owoce morza: Mule w pomidorach

Marek Szydełko
30.10.2015

Składniki:

  • 2 kg muli
  • 0,5 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 kieliszka białego wina wytrawnego
  • zielona pietruszka
  • kawałeczek papryczki peperoncino
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Przyrządzenie:

Mule wyszorować pod bieżącą wodą, włożyć do garnka.
Pietruszkę i ząbek czosnku posiekać, posypać nimi mule, wlać wino i trochę oliwy.
Przykryć i postawić na duży ogień, aż mule się pootwierają.
Wyjąć mięso z muszelek, przefiltrować powstały w garnku sos.
Pomidory przetrzeć przez sito, lub użyć gotowe "passato di pomodoro".
Posiekać cebulę z ząbkiem czosnku, podsmażyć na oliwie,
dodać pomidory, przefiltrowany sos, sól, pieprz i papryczkę peperoncino.
Gotować 6-7 minut. Wrzucić do sosu mięso z mule, gotować 2 minuty.

Podawać:

Posypane zieloną pietruszką.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie