Owoce morza: Małże z Fettuccine

Maciej Piwowski
05.11.2015

Składniki:

  • 200 g muli
  • 100 g makaronu fettuccine
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 małe drobno pokrojone szalotki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów bez skórek w sosie
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 papryczka chilli
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Przyrządzenie:

Mule umyć, oderwać bisiory, wyrzucić muszle otwarte, które nie chcą się zamknąć gdy postukamy nimi o blat stołu.
Mule zamknięte przełożyć na sitko i dokładnie osuszyć.
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Dokładnie odsączyć.
Rozgrzać dużą patelnię, wlać oliwę z oliwek i zeszklić cebulki oraz czosnek.
Dodać pomidory, rozdrobnić widelcem na puree, doprawić solą, pieprzem, chilli i cukrem.
Włożyć papryczkę chilli i gotować na małym ogniu przez kilka minut, aż powstanie gęsty sos.
Dodać makaron i lekko zamieszać. Zdjąć z ognia.
Podgrzać szeroki rondel z przykrywką, wlać 3 łyżki wody, włożyć mule
i na dużym ogniu podgrzewać pod przykryciem aż mule się otworzą, przez około 3-4 minuty.
Odsączyć, wyrzucić zamknięte muszle.
Muszle otwarte przełożyć do patelni z sosem i makaronem, zamieszać,
posypać natką pietruszki i przełożyć do talerzy.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie