Składniki:
Przyrządzenie:
Mule umyć, oderwać bisiory, wyrzucić muszle otwarte, które nie chcą się zamknąć gdy postukamy nimi o blat stołu.
Mule zamknięte przełożyć na sitko i dokładnie osuszyć.
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Dokładnie odsączyć.
Rozgrzać dużą patelnię, wlać oliwę z oliwek i zeszklić cebulki oraz czosnek.
Dodać pomidory, rozdrobnić widelcem na puree, doprawić solą, pieprzem, chilli i cukrem.
Włożyć papryczkę chilli i gotować na małym ogniu przez kilka minut, aż powstanie gęsty sos.
Dodać makaron i lekko zamieszać. Zdjąć z ognia.
Podgrzać szeroki rondel z przykrywką, wlać 3 łyżki wody, włożyć mule
i na dużym ogniu podgrzewać pod przykryciem aż mule się otworzą, przez około 3-4 minuty.
Odsączyć, wyrzucić zamknięte muszle.
Muszle otwarte przełożyć do patelni z sosem i makaronem, zamieszać,
posypać natką pietruszki i przełożyć do talerzy.