Owoce morza: Makaron z owocami morza

Mariusz Siwko
30.10.2015

Składniki:

  • ½ kg dużego makaronu
  • 300 g obranych krewetek
  • 1 kg owoców morza (małże, kraby, kalmary, ośmiornice itp.)
  • 1 duży sparzony i obrany pomidor
  • 1 duża posiekana cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 125 ml oliwy
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Makaron ugotować al dente, w dużej ilości osolonej wody, z dodatkiem 1 łyżki oliwy, odcedzić.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i dodać cebulę i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek.
Kiedy warzywa zaczynają się rumienić, wlać wino.
Kiedy wino odparuje, dodać owoce morza i pokrojony w kostkę pomidor.
Smażyć około 5 minut.
Układamy owoce morza na makaronie, polać powstałym w czasie smażenia sosem.
Całość włożyć na 10 minut do nagrzanego piekarnika.

Podawać:

W tym samym naczyniu.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie