Owoce morza: Krewetki z makaronem Soba

Krzysztof Jagielski
30.10.2015

Składniki:

  • 75 g makaronu Soba
  • 250 g krewetek
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 duża lub 2 mniejsze pieczarki
  • 3 łyżki śmietany
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Krewetki rozmrozić, najszybciej jest przelać je gorącą wodą, a następnie wrzucić je na rozgrzaną oliwę.
Obsmażyć kilka minut z obu stron.
Do krewetek dodać pokrojone w paski pieczarki, dusić aż wszystko odparuje.
W oddzielnym garnku ugotować makaron zgodnie z zaleceniami z opakowania.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do składników na patelni.
Śmietanę rozmieszać z pokrojoną natką pietruszki i wlać do krewetek.
Powstały sos dusić przez chwilę aż zgęstnieje.
Dodać odcedzony makaron, zamieszać i poddusić przez 2 minuty.
Danie przełożyć na talerz, posypać parmezanem.

Podawać:

Od razu.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie