Owoce morza: Krewetki z grilla

Mateusz Nowak
30.10.2015

Składniki:

  • 1 kg dużych krewetek
  • 1 szklanka posiekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanego oregano
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 4 krople ostrego sosu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczki mielonego pieprzu

Przyrządzenie:

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Krewetki umieścić w misce, zalać marynatą i marynować w temperaturze pokojowej
przez około 2 godziny kilkakrotnie mieszając.
Krewetki nabić na szpadki lub patyczki (uprzednio namoczone w wodzie).
Piec na grillu przez 2–3 minuty z każdej strony.

Podawać:

Z białym pieczywem lub ryżem, z dodatkiem surówki.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie