Owoce morza: Krewetki z fasolką

Mateusz Nowak
30.10.2015

Składniki:

  • 12 surowych krewetek obranych z pancerzy
  • 1 szklanka ugotowanej fasolki, ewentualnie z puszki
  • 2 ząbki pokrojonego w cienkie plasterki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chilli
  • ¼ szklanki białego wina
  • 3 łyżki pasty pomidorowej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ½ ząbka drobno posiekanego świeżego czosnku
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • pieczywo

Przyrządzenie:

Krewetki umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek,
delikatnie zrumienić czosnek i papryczkę chilli, uważając aby nie przypalić.
Dodać krewetki i smażyć przez około 1,5 minuty, aż zmienią kolor z szarego na różowy.
Jeśli krewetki są z głowami, można je docisnąć do patelni, aby uwolnić soki.
Na patelnię wlać wino i chwilę razem pogotować.
Wyjąć krewetki na talerzyk i trzymać w cieple.
Na patelnię włożyć ugotowaną fasolkę wraz z gęstą zalewą,
doprawić solą oraz pieprzem, gotować przez pół minuty.
Dodać pastę pomidorową i natkę pietruszki, doprawić ewentualnie szczyptą cukru.
Pogotować ½ minuty, widelcem rozgnieść część fasolek, uzyskując odpowiednio gęstą konsystencję sosu.
Włożyć krewetki na patelnię, wymieszać i razem podgrzać.
Doprawić solą oraz pieprzem.
Rozłożyć na talerze, posypać posiekanym świeżym czosnkiem oraz dodatkową natką pietruszki,
polać oliwą z oliwek.

Podawać:

Z pieczywem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie