Składniki:
Przyrządzenie:
Wino doprowadzić do wrzenia, dodać szafran.
Wrzucić krewetki, gotować przez około 5 minut.
Krewetki wyjąć łyżką cedzakową i obrać z pancerzyków.
Zredukować wino o 2/3.
Ryż wypłukać pod bieżącą zimną wodą.
Zagotować 1 i 1/2 szklanki wody wraz ze szklanką bulionu, osolić i popieprzyć do smaku,
dodać 1 łyżkę masła, wsypać ryż i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut,
aż ryż wchłonie cały płyn.
Rozgrzać na patelni resztę masła, powoli wsypać mąkę ciągle mieszając, zarumienić.
Wlać zredukowane wino, zagotować, zredukować sos na małym ogniu do wymaganej gęstości.
Dodać kapary, śmietanę, suszoną pietruszkę, doprawić solą i pieprzem.
Dodać obrane krewetki, dokładnie wymieszać, więcej nie gotować
Uwaga: w trakcie przygotowywania sosu cały czas go mieszać.
Podawać:
Z sosem, na ryżu i liściach sałaty.
źródło: Paul Wieczor