Owoce morza: Krewetki w porach

Piotr Kowalczyk
30.10.2015

Składniki:

  • 500 g krewetek królewskich
  • biała część pokrojonego w krążki pora
  • 1 drobno pokrojona czerwona papryczka chili
  • 1 łyżka sproszkowanego imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • 50 ml bulionu z kurczaka
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka mieszanki chińskich przypraw

Przyrządzenie:

Krewetki smażyć partiami na oleju, najlepiej na woku, aż do ich zaróżowienia.
Zdjąć z ognia, odłożyć do oddzielnego naczynia.
Dolać pozostały olej, smażyć pora, chili, wsypać ibir, dołożyć krewetki i smażyć całość aż do zrumienienia.
Dolać sos sojowy oraz zmieszany z mąką kukurydzianą bulion, dosypać przyprawy.
Gotować na maksymalnie dużym ogniu, aż do zgęstnienia.

Podawać:

Od razu, z ryżem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie