Owoce morza: Krewetki smażone

Piotr Kowalczyk
30.10.2015

Składniki:

  • 12 sztuk surowych ogonów krewetek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ opakowania mrożonego zielonego groszku
  • 60 g gotowanych ziemniaków
  • 20 g masła
  • 20 ml śmietany 30%
  • 1 cytryna
  • świeża kolendra
  • sos Tabasco
  • sól
  • biały świeżo mielony pieprz

Przyrządzenie:

Groszek bez rozmrażania posolić i wstawiać do kuchenki mikrofalowej (około 500 W) na 6 minut.
Po wyjęciu przełożyć do wysokiego naczynia razem z ziemniakami, masłem i śmietaną.
Całość zmiksować, dodać drobno pokrojoną kolendrę oraz doprawiać solą, pieprzem i 2-3 kroplami Tabasco.
Krewetki posolić i pokropić oliwą z oliwek po czym upiec na grillu lub przesmażyć na patelni.

Podawać:

Z puree z zielonego groszku uformowanego w kulki, z cząstkami cytryny, udekorowane listkami świeżej kolendry.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie