Owoce morza: Krewetki Saganaki

Antoni Kwapisz
30.10.2015

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 400 g pomidorów pokrojonych w kostkę z puszki
  • ¼ szklanki świeżej posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego zielonego koperku
  • 1 szklanka białego wina
  • 500-600 g surowych krewetek średniej wielkości, obranych
  • sól
  • pieprz
  • ½ szklanki rozdrobnionego sera feta

Przyrządzenie:

Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Rozgrzać olej na dużej patelni na średnim ogniu.
Dodać cebulę i smażyć aż zmięknie, tj. przez 3-5 minut.
Dodać czosnek i smażyć przez kolejne 30 sekund.
Dodać pomidory i białe wino.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu aż sos nieco zgęstnieje.
Zdjąć z ognia, wmieszać zioła, dodać krewetki, ser feta, sól i pieprz.
Wstawić do piekarnika i piec odkryte, aż krewetki będą gotowe, tj. przez 10-12 minut.

Podawać:

Natychmiast. Z chrupiącym białym pieczywem lub ryżem.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie