Owoce morza: Krewetki remoulade

Mateusz Nowak
30.10.2015

Składniki:

  • ½ szklanki pokrojonego w kostkę selera
  • 3 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekane świeżego estragonu
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 2 łyżeczki papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól morska
  • 30 gotowanych, obranych i schłodzonych krewetek
  • liście sałaty

Przyrządzenie:

Pierwszych 9 składników zmiksować, aż masa będzie gładka.
W trakcie pracy miksera, powoli wlewać olej aż sos emulguje.
Doprawić solą i czarnym pieprzem.
Przykryć i przechowywać w lodówce przez co najmniej 4 godziny.
Wlać około ½ mieszanki do miseczki, dodać krewetki, wymieszać.
Na półmisek ułożyć liście sałaty, a na nią wyłożyć krewetki.

Podawać:

Z bagietką pokrojoną w plasterki.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie