Owoce morza: Krewetki po śródziemnomorsku

Remigisz Szulc
30.10.2015

Składniki:

  • ½ kg świeżych dużych krewetek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ średniej cebuli
  • ½ główki czosnku
  • 1 mały pomidor
  • ¼ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki utartej z pieprzem cytrynowej skórki
  • 50 ml szklanki białego wytrawnego wina
  • sól i pieprz do smaku

Przyrządzenie:

Krewetki wrzucić do wrzącej, osolonej wody na 1 minutę.
Odcedzić, obrać z pancerzyka.
Rozgrzać na rondlu masło z oliwą, wrzucić drobno posiekaną cebulę i czosnek.
Zrumienić na jasnozłoty kolor, wrzucić krewetki, posypć cytrynową skórką z pieprzem, oregano i papryką.
Dołożyć pomidora obranego ze skóry i pokrajanego w grubą kostkę.
Podlać winem i gotować na otwartym ogniu do zredukowania sosu o połowę, nie dłużej niż 5 minut.
Doprawić solą i grubo mielonym wielokolorowym pieprzem.

źródło: Chef Paul

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie