Owoce morza: Krewetki po marokańsku

Remigisz Szulc
30.10.2015

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 2 drobno posiekane cebule
  • 6 pokrojonych w kostkę pomidorów bez skórki
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/3 szklanki bulionu
  • ½ łyżeczki mielonego kminu indyjskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ kg obranych dość dużych krewetek
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz
  • świeża natka pietruszki

Przyrządzenie:

Na oliwie podsmażyć cebule aż się zezłocą, dodać czosnek i smażyć jeszcze 1 minutę.
Na patelnię wrzucić pokrojone pomidory, przesmażyć przez 2-3 minuty.
Wymieszać przecier pomidorowy z bulionem i przyprawami, wlać na patelnię i dusić 15-20 minut.
Dodać krewetki, sok z cytryny i dusić jeszcze około 3 minuty.

Podawać:

Z ryżem, przybrane natką i cząstkami cytryny.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie