Owoce morza: Krewetki królewskie na warzywach

Mateusz Nowak
30.10.2015

Składniki:

  • 8 krewetek królewskich
  • 30 g zielonej cukinii
  • 30 g żółtej cukinii
  • 50 g czerwonej cebuli
  • 100 g kolorowej papryki
  • 30 g pieczarek
  • 50 g pora
  • 50 ml oliwy
  • 10 g sos chili
  • 30 ml sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml klarowanego masła

Przyrządzenie:

Warzywa pokroić w plastry, wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę.
Następnie dodać 1 ząbek posiekanego czosnku, pokrojoną w piórka cebulę, paprykę, pieczarki, cukinie i na koniec por.
Smażyć na mocnym ogniu aby warzywa nie rozpadły się i były chrupiące.
Podlać sosem sojowym i delikatnie poddusić kilka minut.
Krewetki, oczyścić.
Podsmażyć resztę czosnku i krewetki szybko na klarowanym maśle,
pamiętając, że zbyt długie gotowanie owoców morza, powoduje ich kurczenie się i twardość.
Dodać sos chili, lekko zamieszać.
Warzywa wyłożyć na talerz, ułożyć krewetki na warzywach.

Podawać:

Z białym pieczywem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie