Owoce morza: Kokosowe krewetki

Krzysztof Jagielski
30.10.2015

Składniki:

  • 15 drobnych, obranych krewetek
  • ½ szklanki mąki
  • ¼ łyżeczki czosnku w proszku
  • ½ łyżeczki soli
  • białko z 2 jaj
  • ½ szklanki tartej bułki
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • olej

Przyrządzenie:

Przeciąć krewetki wzdłuż i ułożyć płasko.
Połączyć mąkę, czosnek i sól w misce.
Do naczynia wlać białko z jajek.
W miseczce połączyć bułkę tartą z wiórkami kokosowymi.
Krewetki obtoczyć delikatnie w mące, następnie w białku z jajek
i na koniec w mieszaninie bułki i wiórków kokosowych.
Tak zapanierować wszystkie krewetki.
Krewetki wstawić do lodówki na dwie godziny.
Na dużą patelnię wlać oliwę do wysokości około ½ cm i rozgrzać na średnim ogniu.
Smażyć krewetki w partiach do uzyskania złotego koloru, przez około 3 minuty.
Wyłożyć krewetki na papierowy ręcznik i pozostawić do nieznacznego wystygnięcia.

Podawać:

Ze słodkim tajskim sosem chilli.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie