Owoce morza: Kalmary smażone

Antoni Kwapisz
30.10.2015

Składniki:

  • 150 g mąki ryżowej
  • 2 łyżeczki przyprawy chilli
  • sól morska
  • olej
  • 10 gałązek kolendry
  • ½ kg oczyszczonych kalmarów
  • 2 lekko ubite białka jajek
  • sos aioli

Przyrządzenie:

Kalmary pokroić w wąskie paski, umyć i osuszyć.
Wymieszać mąkę, chilli i sól.
Do garnka wlać olej - nie więcej niż do ¾ wysokości, rozgrzać.
Do oleju włożyć kolendrę i smażyć przez 10 sekund, wyjąć i położyć na papierowy ręcznik.
Kalmary zanurzać w białku i obtaczać w mącznej mieszance, strzepując nadmiar mąki.
Kalmary wkładać do gorącego oleju partiami, aby temperatura oleju nie obniżyła się za bardzo.
Smażyć po 1-2 minuty, aż do lekko złotego koloru. Wyjmować na ręczniki papierowe.

Podawać:

Posypane chrupiącą kolendrą, z frytkami, z sosem aioli oraz solą morską.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie