Owoce morza: Kalmary faszerowane

Antoni Kwapisz
30.10.2015

kładniki:

  • 8 wypatroszonych kalmarów średniej wielkości
  • 200 g sparzonych i obranych ze skórki słodkich pomidorów
  • 50 g drobno pokrojonej surowej szynki
  • 60 g parmezanu
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 mała grubo poszatkowana marchew
  • 1 mała drobno pokrojona łodyga selera naciowego
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 pokrojone w plastry szalotki
  • 40 g tartej bułki
  • ¼ szklanki białego wina
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przyrządzenie:

Na małym ogniu podgrzać oliwę, przysmażyć połowę marchwi, selera, czosnku i szalotki,
po czym warzywa posolić i przetrzeć przez sito.
Przetarte warzywa ponownie włożyć do garnka,
dodać tartą bułkę, natkę pietruszki, parmezan, ząbek czosnku, bazylię, szynkę,
drobno pokrojone macki kalmara (jeśli są) oraz sól i pieprz.
Wszystkie składniki rozgniatać i mieszać widelcem, aż masa będzie miała jednolitą konsystencję.
Tak przygotowanym farszem nadziewać kalmary, otwór zaszyć lub spiąć wykałaczką.
Do aluminiowego rondla wlać resztę oliwy, przysmażyć na niej pozostałe warzywa,
do warzyw dołożyć faszerowane kalmary.
Całość lekko podgotować i podlać winem.
Gdy wino wyparuje, dodać rozgniecione pomidory, sól, pieprz i majeranek.
Rondel włożyć na 15 minut do rozgrzanego do temperatury 180°C piekarnika.

Podawać:

Z białym ryżem lub kawałkami opiekanej polenty.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie