Owoce morza: Curry z krewetek po tajsku

Remigisz Szulc
30.10.2015

Składniki:

  • 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych
  • 1 szklanka drobno pokrojonej cebuli
  • 1 szklanka posiekanych dymek
  • 1-2 łyżki zielonej pasty curry
  • 400 ml niesłodzonego mleka kokosowego
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 1 kg oczyszczonych surowych krewetek
  • świeża kolendra
  • cząstki limonki

Przyrządzenie:

Rozgrzać olej w rondlu, dodać cebulę, smażyć, aż zacznie się rumienić (około 4 minut).
Zmniejszyć ogień, dodać dymkę i pastę curry,
mieszając smażyć około minuty, aż wszystko zacznie intensywnie pachnieć.
Wlać mleko kokosowe, bulion i sos rybny, dodać cukier i zagotować.
Włożyć pomidory, gotować 2 minuty.
Dodać krewetki, gotować, aż przestaną być przezroczyste (3 minuty).

Podawać:

Posypane listkami kolendry, z limonką.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie