Owoce morza: Curry z dynią i krewetkami

Marek Szydełko
30.10.2015

Składniki:

  • 10 krewetek
  • 200 g upieczonej dyni
  • 2 łyżki oleju
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki zmielonego kardamonu
  • ½ łyżeczki chilli w proszku
  • 1 łyżka namoczonej w wodzie suszonej trawy cytrynowej
  • 1 płaska imbiru w proszku
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebulka
  • 200 ml mleka kokosowego
  • szczypiorek

Przyrządzenie:

Na olej wrzucić trawę cytrynową, podsmażyć minutę, a następnie wyjąć suche kawałki.
Dodać kmin, kardamon i chilli.
Chwilę razem smażyć, dodać imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulkę.
Smażyć wszystko około 2 minut.
Dodać sos rybny i obrane z pancerzyków krewetki oraz pokrojoną w kostkę dynię.
Doprawić je solą i pieprzem.
Wlać mleko kokosowe i gotować około 3-4 minuty aż lekko zgęstnieje.
Posypać szczypiorkiem.

Podawać:

Z białym ryżem i kawałkiem cytryny lub limonki.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie