Owady w diecie? Propozycja dla odważnych

Jerzy Biernacki
18.10.2018

Jeśli zdarza Ci się odwiedzać egzotyczne miejsca na świecie, to z pewnością wiesz, że owady stanowią standardowy element diety mieszkańców np. Azji czy Ameryki Południowej. Zjedzenie świerszcza czy mrówki nie jest niczym niezwykłym dla około 80% mieszkańców naszej planety! Chcesz iść w ich ślady? To całkiem dobry pomysł, ponieważ włączenie owadów do diety przynosi korzyści zarówno zdrowotne, jak i ekologiczne.

Owady to bogate źródło białka

Największe spożycie owadów notuje się w Azji, a to właśnie ten kontynent uchodzi za kolebkę zdrowej kuchni. Owadzie mięso w zdecydowanej większości składa się z białka i niemal nie zawiera węglowodanów. Wniosek? Jest sycące, daje dużo energii, ale jednocześnie nie tuczy. To jednak nie wszystko. Owady dostarczają również sporo składników mineralnych, przede wszystkim żelaza, cynku oraz wapnia. Nie ma zatem wątpliwości, że ich jedzenie jest korzystne dla zdrowia – trzeba się tylko przełamać!

Jedzenie przyszłości?

Choć już teraz spożycie jadalnych owadów jest bardzo wysokie, to w kolejnych latach możemy się spodziewać, że ten produkt zrobi furorę na talerzach Europejczyków. Dlaczego? Ponieważ będziemy skazani na szukanie tańszych i łatwiejszych w produkcji źródeł białka.

Podstawowa przewaga owadów nad np. mięsem wołowym polega na tym, że około 80% masy robaków stanowią części jadalne. W przypadku wołowiny jest to tylko 40% - oznacza to, że większość zabitej krowy nie trafia bezpośrednio na talerze konsumentów. Jest to oczywiste marnotrawstwo, na które za chwilę nie będziemy sobie mogli pozwolić.

Ponadto hodowla owadów jadalnych jest znacznie tańsza niż bydła czy kurcząt. Nie wymaga grodzenia ogromnych pól, nie wiąże się z wysokim zużyciem wody i paszy. To z kolei przynosi wymierne korzyści środowisku naturalnemu.

Wszystkie te argumenty są już doskonale znane przemysłowi spożywczemu, którego przedstawiciele coraz częściej próbują nas oswajać z myślą, że  za jakiś czas będziemy zmuszeni do włączenia owadów do swojej diety. Może warto zrobić to już dziś?

Jadalne owady są łatwo dostępne

Może nie aż tak łatwo, jak klasyczne produkty spożywcze, ale w dobie Internetu nie ma żadnego problemu z zakupem jadalnych owadów, w dodatku pod przeróżnymi postaciami. Cieszą się one dużą popularnością wśród osób aktywnych fizycznie, m.in. kulturystów (łatwo przyswajalne białko pomaga budować masę mięśniową). Na rynku są też słodycze, mąki czy gotowe pieczywo z owadów.

Na koniec wspomnijmy, że od początku 2018 roku, na mocy dyrektywy Unii Europejskiej, produkty zawierające jadalne robaki są oficjalnie i legalnie dostępne na terytorium Polski. Jest kwestią czasu, gdy trafią do popularnych hipermarketów.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie