Ostrzenie noży: jak często należy to robić?

Trudno sobie wyobrazić domową kuchnię bez noży. Wykorzystujemy je do przygotowywania różnych dań, krojenia pieczywa czy obierania warzyw i owoców. Dobry nóż to podstawowe narzędzie pracy każdego szefa kuchni. W domu także warto mieć porządne noże, czyli takie, które ułatwią codzienne gotowanie i przetrwają w dobrej kondycji wiele lat. Spełnienie tego drugiego warunku jest jednak ściśle uzależnione od prawidłowego użytkowania, przede wszystkim regularnego ostrzenia noży.

Jak często powinno się ostrzyć noże?

Jeśli mielibyśmy pójść w ślady zawodowców, to powinniśmy ostrzyć noże przed każdym użyciem. Choć może się to wydawać stratą czasu, to w rzeczywistości takie postępowanie ma sens. Nie dość, że świeżo naostrzony nóż jest znacznie wygodniejszy w użyciu, to jeszcze minimalizujemy w ten sposób ryzyko jego krańcowego stępienia, tym samym wydłużając okres eksploatacji narzędzia kuchennego.

Codziennie ostrzyć należy ten nóż, który jest najczęściej wykorzystywany, czyli tzw. nóż szefa kuchni. Te, po które sięgamy rzadziej, mogą być ostrzone co 3-4 tygodnie. Uwaga! Ostrzyć trzeba też te noże, których w ogóle nie używasz.

Jak ostrzyć?

Do wyboru jest wiele metod ostrzenia noży. Najpopularniejsza, czyli z wykorzystaniem ostrzałki automatycznej, niestety jest mało efektywna. Po pierwsze: takie ostrzałki są uniwersalne i nie uwzględniają kąta, pod jakim nóż został pierwotnie naostrzony. Używanie takiej ostrzałki prowadzi więc do stopniowego uszkodzenia ostrza. Nie ma przypadku w tym, że nowy nóż tępił się znacznie wolniej niż ten, który został już kilkakrotnie naostrzony ostrzałką automatyczną.

O wiele lepszym wyborem są ostrzałki ręczne (nazywane stalkami), których używa się w profesjonalnych kuchniach. Zwykle taka ostrzałka jest dołączona do zestawu noży. Umożliwia ona naostrzenie narzędzia pod odpowiednim kątem, choć wymaga to siły i cierpliwości. Pamiętajmy również, że taka ostrzałka raczej nam nie pomoże, gdy nóż jest już mocno stępiony.

Zdecydowanie najlepszym sposobem jest skorzystanie z ostrzałki z kamieniem wodnym. Taki sprzęt wykorzystuje się do ostrzenia markowych noży, w tym japońskich, które uchodzą za najostrzejsze na świecie. Niestety, nie każdy może sobie pozwolić na zakup takiego urządzenia. Problemem byłoby też jego przechowywanie.

Dlatego bardzo dobrym pomysłem będzie regularne oddawanie noży do ostrzenia przez profesjonalistę, który dysponuje kamieniem wodnym. W każdym mieście znajdzie się zakład świadczący takie usługi. Warto z niej skorzystać raz na 1-2 miesiące, by przywrócić fabryczną ostrość noży – zwłaszcza, jeśli są to narzędzia wysokiej klasy.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.