Napoje: Domowe piwo imbirowe

Jerzy Biernacki
30.10.2015

Składniki:

  • 140 g świeżego imbiru
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2-3 cytryny
  • 1 litr gazowanej wody mineralnej
  • kilka listków świeżej mięty do przybrania
  • lód

Przyrządzenie:

Zetrzeć imbir na tarce o dużych oczkach, wrzucić do miski i zasypać cukrem.
Obrać cytryny obieraczką do warzyw, skórkę dodać do imbiru.
Całość zgnieść tłuczkiem i wciśnąć sok z cytryn.
Wlać wodę i odstawić na 10 minut. Spróbować i dodać cukru lub soku z cytryny wedle uznania.
Przelać do dzbanka, wrzucić kilka listków świeżej mięty i dorzucić sporo kostek lodu.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie