Najpopularniejsze ekspresy do kawy dla gastronomii

Remigisz Szulc
09.11.2016

Bez względu na rodzaj prowadzonej działalności większość lokali gastronomicznych chce serwować swoim klientom kawę i używać do tego profesjonalnego ekspresu.

Bez względu na rodzaj prowadzonej działalności większość lokali gastronomicznych chce serwować swoim klientom kawę i używać do tego profesjonalnego ekspresu. W specjalistycznych sklepach oferujących sprzęt i urządzenia dla gastronomii takich jak XXLgastro.pl. spotkać można przede wszystkim dwa rodzaje ekspresów: przelewowe oraz ciśnieniowe. Ponieważ każdy z nich oferuje inny zakres funkcjonalności, warto wiedzieć, który najlepiej sprawdzi się w danym lokalu.

Gastronomiczne ekspresy przelewowe

Ten rodzaj ekspresu wyposażony jest w dzbanek, który napełniany jest świeżą kawą, zaparzoną metodą przelewową, czyli bez wykorzystywania dużego ciśnienia. Gorąca woda przelewa się po prostu przez filtr ze zmieloną kawą, dając w efekcie bardzo aromatyczny i mocny pod względem zawartości kofeiny napój. Ilość jednorazowo zaparzonej kawy zależy od modelu urządzenia i pojemności dzbanka. Ten rodzaj ekspresów najczęściej wykorzystywany jest w sytuacjach, gdy jednocześnie wielu klientów zamawia kawę, czyli np.:

  • W restauracjach serwujących śniadania (np. w restauracjach hotelowych)
  • Podczas imprez zorganizowanych, takich jak przyjęcia okolicznościowe, konferencje itp.
  • W stołówkach pracowniczych
  • W barach szybkiej obsługi

Bardzo często ekspres przelewowy jest wykorzystywany przez firmy cateringowe, a także przez firmy niezwiązane z branżą gastronomiczną, które chcą zapewnić swoim pracownikom stały dostęp do dobrej kawy.

Profesjonalne ekspresy ciśnieniowe

Ekspres ciśnieniowy parzy kawę poprzez przelanie przez porcję zmielonej kawy gorącej wody pod wysokim ciśnieniem. Ten rodzaj ekspresu w zależności od liczby kolb umożliwia przygotowanie jednorazowo do trzech filiżanek kawy. Wśród ekspresów ciśnieniowych znaleźć można modele o wielu dodatkowych funkcjach np. z dyszami do spieniania mleka, podgrzewaczem do filiżanek, zautomatyzowanym systemem czyszczenia lub napełniania wodą itp. Przykładowy zakres funkcji tego rodzaju urządzeń można zobaczyć tutaj: http://www.xxlgastro.pl/pl/soda-pluss-ekspress-do-kawy-cisnieniowy-automatycz.html. Jest to dwugrupowy ekspres do kawy ciśnieniowy oferowany przez firmę XXL Gastro, który idealnie nadaje się do restauracji lub kawiarni. Urządzenie posiada dyszę do spieniania mleka i można zaprogramować, by za jednym przyciśnięciem guzika robiło różne rodzaje kaw (np. małą, podwójną małą, dużą itp.). Można także wykorzystać je do przygotowania gorącej wody na herbatę.

Ekspresy ciśnieniowe kolbowe uznawane są za urządzenia najbardziej profesjonalne i dlatego są obsługiwane zwykle przez wyspecjalizowanych baristów, którzy na bazie zaparzonego espresso potrafią przyrządzić wiele rodzajów napojów. Z tego też względu ekspresy te najczęściej można spotkać przede wszystkim w kawiarniach serwujących różne rodzaje kawy. Urządzenie to jest także wybierane przez restauracje i puby, w których klienci okazjonalnie zamawiają kawę, oczekując jednak od niej najwyższej jakości i najlepszego smaku.

Wybierając do swojego lokalu ekspres do kawy, należy przede wszystkim dobrze ocenić swoje potrzeby. W razie wątpliwości warto wybrać profesjonalnego dostawcę urządzeń gastronomicznych, który będzie w stanie udzielić wsparcia i rady podczas dokonywania wyboru.

Artykuł sponsorowany

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie