Na ostrzu noża

Marek Szydełko
23.01.2016

Wszystko zaczyna się od pomysłu. Niezależnie od tego, czy jesteśmy kucharzami w profesjonalnej kuchni czy po prostu zgłodnieliśmy w domu, gotować trzeba. Aby gotować należy również mieć odpowiednie narzędzia, które nie zniszczą się po pierwszym użyciu i nie wpłyną na smak potrawy. Należy zaopatrzyć się w odpowiednią deskę do krojenia, garnki i patelnię. To oczywiste. Mniej oczywisty okazuje się wybór odpowiednich noży, bez których żaden kucharz nie będzie w stanie niczego ugotować.

Przymus kupienia noży do kuchni jest oczywisty. Mniej oczywisty okazuje się wybór, jakie noże najlepiej wybrać. Prostym wyborem są noże metalowe. Łatwo je naostrzyć, umyć oraz stojak, który często znajduje się w zestawie, pięknie się prezentuje w kuchni, dodając wnętrzu charakteru. Marek jest wiele- od gerlach po victorinox. Szczególnie dobre i wytrzymałe są noże sabatier, które łatwo nabyć w sklepach z gospodarstwem domowym lub w sklepach internetowych takich jak Mango. Istnieją jednak również na rynku i inne noże- noże ceramiczne. Jaka jest między nimi różnica i jak dokonać odpowiedniego wyboru?

Noże stalowe są o tyle wygodniejsze, że można je samemu ostrzyć przy pomocy odpowiedniego narzędzia . Są one wyjątkowo ostre, ale w przeciwieństwie do noży ceramicznych, szybko się tępią. Noży ceramicznych naostrzyć się nie da lub trzeba oddawać je do specjalnych serwisów.

Noże ceramiczne są wyjątkowo kruche. Oznacza to nie tylko to, że przy przypadkowym upuszczeniu, nie będzie się już do niczego nadawał, ale dodatkowo nie można nim kroić niczego twardego- jak zamrożone mięso, ryby... Nóż stalowy wygrywa w tej konkurencji.

Ceramika jednak nie przenosi zapachu i smaku wcześniej krojonych potraw, ponieważ są dużo mniej porowate. Zwykłe przemycie wystarczy, kiedy nóż stalowy należy myć płynem po każdym użyciu. To wielka oszczędność czasu. Dodatkowo, z powodu użytego materiału, noże ceramiczne nigdy nie ulegną korozji. Każdy metalowy nóż jest narażony na rdzewienie.

Jak widać, każdy produkt ma swoje wady i zalety. Walka pomiędzy nimi jest ostra, ale to klient musi wybrać nóż odpowiedni dla siebie.

Artykuł sponsorowany.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.