Teoretycznie decyzja jest prosta – do smażenia idealnie nadaje się olej rzepakowy. Jednak czasami warto sięgnąć po inny tłuszcz, aby nie tylko poprawić smak potraw, ale także zadbać o swoje zdrowie. Wybór jest naprawdę duży. Poznaj najlepsze tłuszcze nadające się do smażenia.
Kucharze stawiający na tradycję w kuchni podkreślają, że kotlet schabowy powinien być smażony wyłącznie na smalcu i jest w tym trochę racji. Ten tłuszcz gwarantuje bardzo ciekawy smak mięsa. Smalec nie nadaje się natomiast do smażenia warzyw. Pamiętaj również, że w smalcu znajduje się mnóstwo nasyconych kwasów tłuszczowych, które są bardzo niezdrowe dla organizmu, dlatego ten tłuszcz stosuj tylko wyjątkowo.
Jajecznica na maśle? Delicje! Problem w tym, że samo masło nie jest najlepszym tłuszczem do smażenia, ponieważ bardzo szybko osiąga wysoką temperaturę i zaczyna się palić. Dlatego, poza jajecznicą, nie stosuj masła do przygotowywania innych potraw, np. mięs, chyba że przepis wymaga krótkiego smażenia.
Rada
Zupełnie inaczej jest natomiast z masłem klarowanym, które idealnie nadaje się do długiego smażenia w wysokiej temperaturze i głębokim tłuszczu.
Wbrew obiegowej opinii nie jest to najlepszy tłuszcz do długotrwałego smażenia, ponieważ z czasem dochodzi do degradacji tłuszczy wielonienasyconych, co jest szkodliwe dla organizmu. Dlatego olej rzepakowy nadaje się tylko do krótkiego smażenia – dobrze pasuje do piersi z kurczaka czy ryb.
Warto po niego sięgać, ponieważ zawarte w nim nasycone kwasy tłuszczowe nie mają tak dużego wpływu na wzrost poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto olej kokosowy świetnie sprawdza się w długotrwałym smażeniu potraw – mówimy oczywiście o oleju rafinowanym.
Rzadko stosowany w kuchni, a szkoda, ponieważ idealnie nadaje się do długiego smażenia mięs, a nawet warzyw. Jego dużą zaletą jest to, że praktycznie nie wydziela żadnego zapachu czy smaku, a więc nie ma wpływu na aromat potrawy.
Rafinowana oliwa z oliwek bardzo dobrze nadaje się do smażenia, nawet długotrwałego, ponieważ ma wysoki punkt dymienia i składa się głównie z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, a więc jest dość zdrowa dla organizmu. Pamiętaj tylko, że nie wolno smażyć na oliwie nierafinowanej, która pod wpływem wysokiej temperatury staje się toksyczna.