Makaron durum – spróbuj czegoś nowego w swojej kuchni!

Maciej Piwowski
26.02.2018

Trwa moda na zdrowe odżywianie. Coraz więcej osób zaczyna zwracać baczną uwagę na to, co wkłada do koszyka zakupowego. Powoli dociera do nas, że wszechobecna chemia ma fatalny wpływ na kondycję organizmu, jest jedną z przyczyn epidemii otyłości i chorób cywilizacyjnych (w tym cukrzycy i nowotworów). Producenci żywności doskonale wyczuli trend, dzięki czemu na rynku pojawia się coraz więcej zdrowej, ekologicznej żywności. Jednym z przykładów jest makaron durum. Dowiedz się, dlaczego warto nim zastąpić makaron ze zwykłej pszenicy.

Właściwości pszenicy durum

Słowo „durum” jest w naszym kraju powszechnie kojarzone z daniami kuchni tureckiej, czy szerzej bliskowschodniej. Rzeczywiście, to właśnie tam od wieków uprawiana jest pszenica durum (popularna także w Azji Wschodniej), która szybko zyskuje popularność w Europie, w tym w Polsce.

Odmiana durum przede wszystkim jest znacznie zdrowsza niż zwykła, czyli tak, którą masowo spożywamy nad Wisłą. W pszenicy durum znajdziemy całe mnóstwo witamin i minerałów, na czele z witaminami z grupy B (B1, B2, B5, B6), kwasem foliowym, żelazem, manganem, fosforem, cynkiem oraz miedzią.

Warto wiedzieć

Z uwagi na wysokie stężenie kwasu foliowego, spożywanie produktów na bazie pszenicy durum szczególnie polecamy kobietom w ciąży.

Pszenica durum zawiera również luteinę, czyli związek mający zbawienny wpływ na ludzki wzrok. Luteina eliminuje także wolne rodniki, czyli jeden z czynników rakotwórczych.

Nie tylko makaron

Z pszenicy durum można przygotować wiele produktów spożywczych, w tym tytułowy makaron, ale także: mąkę, placki, naleśniki, pieczywo – wszystko, do czego tylko używa się pszenicy zwykłej. Produkty na bazie durum są powszechnie dostępne w sklepach ze zdrową żywnością i bardzo zalecane osobom będącym na diecie odchudzającej, cukrzykom oraz dzieciom.

Zastosowanie makaronu durum

Makaron durum jest bardzo smaczny, ma orientalny charakter, świetnie nadaje się do dań kuchni azjatyckiej. Ciekawostką jest fakt, że należy go podawać al dente – wówczas zachowuje najwięcej właściwości odżywczych i osiąga niski indeks glikemiczny, co jest bardzo dobrą informacją dla diabetyków.

Makaron durum spokojnie może zastąpić w Twojej kuchni produkt ze zwykłej pszenicy. Jest zdrowszy niż ziemniaki czy biały ryż. Pamiętaj przy tym o jego sporej kaloryczności – należy go spożywać z umiarem. Jest świetnym wyborem dla osób aktywnych, uprawiających sport, ponieważ stanowi bogate źródło białka roślinnego i węglowodanów.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie