Mąka kokosowa: modny, ale dość problematyczny zamiennik mąki pszennej

Antoni Kwapisz
26.11.2018

Fani zdrowego odżywiania nie mają prawa narzekać na dostępność preferowanych przez nich produktów spożywczych. Na polskim rynku bez trudu można już kupić praktycznie wszystko, co zalicza się do tzw. super foods. Z pomocą zawsze przychodzi też Internet. Jednym z największych dietetycznych hitów ostatnich miesięcy jest mąka kokosowa. Wielu dietetyków rozpływa się nad jej właściwościami, ale w naszym poradniku znajdziesz również opis ewidentnych wad tego produktu.

Jakie są właściwości mąki kokosowej?

Mąka kokosowa, jak łatwo się domyślić, powstaje w procesie bardzo drobnego mielenia wnętrza kokosa. Pewnie nigdy nie spotkałaby się z większym zainteresowaniem w Europie, gdyby nie jeden istotny fakt: jest to produkt w 100% bezglutenowy, a więc idealny dla osób uczulonych na ten składnik lub po prostu wykluczających go ze swojej diety.

Na tym jednak pozytywne właściwości mąki kokosowej się nie kończą. Warto wiedzieć, że jest to produkt niesamowicie zasobny w błonnik – zawiera go aż dwukrotnie więcej niż np. otręby. Jest więc naprawdę dobrym wyborem dla osób cierpiących na zaparcia, mających różne problemy z metabolizmem pokarmów oraz chcących oczyścić organizm z toksyn.

Mąka kokosowa stanowi cenny składnik diety osób chorujących  a cukrzycę. Ma bardzo niski indeks glikemiczny, co jest zasługą małej zawartości węglowodanów. Z tego powodu ten rodzaj mąki śmiało można polecić wszystkim, którzy stosują dietę redukcyjną.

Ciekawostka

Intuicja podpowiada, że mąka kokosowa jest słodka, ale to nieprawda. Jej smak jest trudny do opisania – przywodzi na myśl egzotykę i kuchnię azjatycką. Na pewno jednak nie jest tak, że mąka z miąższu kokosa nadaje się tylko do deserów.

Ponadto mąka kokosowa jest bogatym źródłem białka roślinnego, dlatego chętnie sięgają po nią weganie i wegetarianie.

Problematyczna w kuchni

Osoby, które już w tym momencie zaczynają szukać mąki kokosowej w sklepach internetowych, powinny wiedzieć, że ten produkt ma dość specyficzne właściwości kuchenne. Przede wszystkim nie stanowi idealnego zamiennika mąki pszennej i nie nadaje się do stosowania w przepisach, które wymagają obecności glutenu. Brak tego składnika powoduje, że mąka kokosowa bardzo słabo się klei – dlatego np. tradycyjne ciasto wyszłoby twarde i zwyczajnie niesmaczne.

Mąka kokosowa, z uwagi na wysoką zawartość błonnika, jest dość sucha. Wymaga zatem stosowania większej ilości wody. Jeśli chcemy ją stosować do wypieków, zaleca się mieszanie jej z mąką pszenną, żytnią lub owsianą.

Ten rodzaj mąki świetnie nadaje się natomiast do dań wytrawnych. Można ją wykorzystywać do zagęszczania sosów i zup, przygotowywania panierek, a nawet smażenia naleśników czy produkcji domowego makaronu. Dodatek mąki kokosowej nada potrawom charakterystycznego, orientalnego smaku. No i do tego będzie bardzo zdrowo!

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie