Lubisz świeże soki? Oto 3 urządzenia, dzięki którym przygotujesz je samodzielnie

Mateusz Nowak
16.01.2017

Nie ma nic tak orzeźwiającego i smacznego, jak świeży sok z pysznych owoców. Większość z nas sięga jednak po te w kartonach, ponieważ nie mamy czasu ani sprzętu, by przygotować napój we własnym zakresie. Ten drugi problem można łatwo rozwiązać. Poznaj 3 urządzenia, które pozwolą Ci uzyskać pyszny sok bez wysiłku i wychodzenia z kuchni.

Blender

Wiele osób na pewno jest zdziwionych, że przy pomocy blendera można przygotować sok. Tymczasem jest to jak najbardziej możliwe. Blender świetnie nadaje się do produkcji gęstego soku, zawierającego dużo owocowego miąższu, a tym samym bardzo wartościowego. Wystarczy wrzucić kilka jabłek i pomarańczy do pojemnika, a następnie zblendować produkty.

Zalety:

  • Niska cena urządzenia
  • Blender jest bardzo uniwersalnym sprzętem
  • Zblendowane owoce zachowują większość swoich walorów smakowych i odżywczych

Wady:

  • Gęsty sok nie każdemu przypadnie do gustu
  • Blendowanie owoców jest czasochłonne
  • Nie wszystkie owoce nadają się do blendowania
  • Trudno będzie zblendować twarde warzywa, np. marchew

Sokowirówka

Urządzenie, które zrobiło prawdziwą furorę w naszych kuchniach i do dziś cieszy się sporym powodzeniem. Przygotowanie soku jest banalnie proste – wystarczy wrzucić ulubione produkty do maszyny i po kilkunastu sekundach cieszyć się już gotowym sokiem.

Zalety:

  • Ekspresowe tempo przygotowywania soków
  • Możliwość przygotowania soku praktycznie ze wszystkiego
  • Niska cena zakupu

Wady:

  • Bardzo głośna praca
  • Wiele elementów do czyszczenia
  • Owoce podczas wirowania tracą dużo ze swoich właściwości odżywczych
  • Smak soku jest nieco gorszy niż w przypadku wyciskarki wolnoobrotowej

Wyciska wolnoobrotowa

Jeden z hitów w świecie urządzeń kuchennych. Wyciskarki zaczęły robić ogromną karierę po tym, jak pojawiły się badania zaświadczające o zdrowotnym wpływie świeżo wyciskanych owoców na ludzki organizm. Wyciskarka wolnoobrotowa działa na zupełnie innej zasadzie niż sokowirówka – owoce są miażdżone, a nie wirowane, co pozwala zachować znacznie więcej wartości odżywczych.

Zalety:

  • Najlepszy smak soku w porównaniu do sokowirówki i blendera
  • Możliwość przygotowania sokowego smoothie
  • Mniej elementów do czyszczenia niż w przypadku sokowirówki
  • Wyższa wartość odżywcza soku
  • Możliwość przygotowania soku z niemal każdego produktu owocowo-warzywnego

Wady:

  • Bardzo wysoka cena zakupu
  • Znaczne rozmiary urządzenia utrudniają jego przechowywanie

Wybór oczywiście należy do Ciebie. Jedno jest pewne: warto przygotowywać soki we własnym zakresie. Każde z tych urządzeń Ci to umożliwi.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie