Lodówka No Frost - czy warto ją kupić?

Jerzy Biernacki
30.01.2017

Nasze mamy doskonale pamiętają, z czym wiązało się mycie lodówki. Najpierw trzeba było ją rozmrozić, co zajmowało mnóstwo czasu i robiło niezły bałagan w kuchni. Dziś ten problem już praktycznie nie istnieje, ponieważ na rynku dominują lodówki No Frost, czyli wyposażone w system zapobiegający tworzeniu się szronu na ściankach urządzenia. Na czym to dokładnie polega? Czy warto kupić taką lodówkę?

Czym jest system No Frost?

No Frost pilnuje, aby wewnątrz lodówki panowały zawsze idealne warunki temperaturowe i wilgotnościowe. Ciepłe powietrze jest natychmiast usuwane ze środka, a zamiast niego system doprowadza chłodne. Jest to możliwe dzięki cyrkulacji powietrza – najczęściej realizowanej przez specjalny wiatraczek.

Chłodne powietrze, o znacznie niższym poziomie wilgotności, doskonale osusza wnętrze urządzenia, a to uniemożliwia skraplanie się pary wodnej na ściankach i jej zamarzanie. Problem szronu przestaje istnieć.

Rodzaje lodówek No Frost

Każdy producent lodówek ma w swojej ofercie urządzenia wyposażone w ten system. Jednak do wyboru są lodówki o różnym zakresie zapobiegania szronieniu wnętrza:

  • No Frost – przed powstawaniem szronu chroniony jest tylko zamrażalnik lodówki.
  • Full No Frost – w takiej lodówce system funkcjonuje zarówno w zamrażalce, jak i w części chłodzącej urządzenia.
  • Low Frost – w tym przypadku nie ma pełnej ochrony przed szronem, jednak powstaje on znacznie wolniej.

Czy warto kupić lodówkę z takim systemem?

Lodówki No Frost przeważają obecnie na rynku, ponieważ technologia ta stała się bardzo popularna, a tym samym znacznie tańsza. Różnica w cenie między lodówką z No Frost i bez systemu jest często minimalna.

Największe zalety systemu No Frost

  • Brak konieczności czasochłonnego rozmrażania lodówki i zamrażalnika
  • W lodówce panuje czystość, a samo czyszczenie jest znacznie łatwiejsze
  • Dzięki niskiej wilgotności wiele produktów dłużej zachowuje świeżość (np. sery czy wędliny)
  • Żywność nie pokrywa się lodem
  • Brak lodu na ściankach znacznie zwiększa efektywność pracy urządzenia

Warto jednak zaznaczyć, że system No Frost może wpływać na wysuszanie żywności, co dla wielu osób jest dużym problemem. Rozwiązaniem jest przykrywanie narażonych produktów folią spożywczą lub kupno lodówki ze specjalną tzw. komorą świeżości, w której panują optymalne warunki wilgotnościowe.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie