Jeszcze kilka lat temu było to urządzenie niedostępne dla przeciętnego Kowalskiego, jednak ceny wyraźnie spadły i dziś kuchnia indukcyjna stanowi bardzo kuszącą alternatywę dla gazowej czy elektrycznej. Technika indukcji jest sprawdzona, skuteczna i niedroga. Dlaczego więc niektóre osoby świadomie rezygnują z zakupu takiej płyty? Ponieważ nie jest to urządzenie idealne. Wymieniamy najważniejsze zalety i wady kuchni indukcyjnej.
Kuchnia indukcyjna bez wątpienia ma wiele zalet, o których szybko przekonują się użytkownicy. Przede wszystkim urządzenie zapewnia znacznie wyższy komfort gotowania. Ponieważ pola grzewcze pozostają zimne, nie ma problemu z nadmierną temperaturą w kuchni. Indukcja jest znacznie bezpieczniejsza dla dzieci (nie można się o nią poparzyć) i łatwiejsza w utrzymaniu w czystości. Za takie cechy warto dopłacić. Szczególnie w kontekście tego, że użytkowanie kuchni indukcyjnej jest wyraźnie tańsze niż elektrycznej (ceramicznej) i nieznacznie droższe niż gazowej.
Najważniejsze zalety kuchni indukcyjnej:
Na pewno nie można powiedzieć o indukcji, że jest urządzeniem idealnym. Taka płyta ma swoje wady, z których przyszły użytkownik powinien zdawać sobie sprawę. Pierwszym problemem jest znacznie wyższy koszt zakupu w porównaniu do kuchni gazowej czy nawet ceramicznej. Poza tym, aby móc w pełni wykorzystać potencjał płyty indukcyjnej, powinna zostać ona podłączona do gniazda siłowego 400V, a nie każdy takie posiada. Do tego często dochodzi konieczność zakupu nowych garnków, bo nie wszystkie będą działać na indukcji.
Najważniejsze wady kuchni indukcyjnej:
Podsumowując: czy warto zainwestować w zakup kuchni indukcyjnej? Jeśli cena nie jest problemem i nie chcemy korzystać z gazu, to zdecydowanie warto. Kuchnia indukcyjna jest oszczędniejsza niż ceramiczna, a nie bez znaczenia są także kwestie związane z bezpieczeństwem domowników, szczególnie dzieci.